DEBORAH DE HAAS
Aan het eind van een internationale opleiding tot klassiek concertgitariste, beperkt een speling van het lot de fijne motoriek van de vingers van Deborah de Haas zozeer, dat schilderen gaandeweg haar onmisbare gitaar vervangen moet.
Met haar analytische geest en groot gevoel voor humor ziet ze kans alles dat haar als musicus ontroert, om te zetten in beelden. Dit doet ze op een wijze die nauw verwant is aan componeren. Haar groot vermogen te abstraheren gaat verder dan non-figuratieve kunst. Wie goed kijkt, herkent naast visuele aspecten uit de muzieknotatie en onderdelen van instrumenten, een zeldzame vormtaal die begrippen als ritme, rust, klemtoon, thema en refrein omzetten in een ogenschijnlijk sober of repetitief compositorisch opgezet beeld. In een uitzonderlijk en arbeidsintensief schilderkundig proces verschijnen op zichzelf concrete figuren in haar werk, die lijken te figureren voor iets anders: meer als een geabstraheerde vaststelling van een fenomeen, dat in een voorbeeld daarvan gevangen is.
CLAIMING TO BE THE ORIGINAL
'Navigatiefouten'; 'Flatbewoners in hun natuurlijke omgeving'; 'Huisvrouwen aan zee'; 'Ontsporingen'; 'Losse onderdelen' en 'Oud geld' bijvoorbeeld, zijn uitwerkingen van een fascinatie voor menselijke aandoening, gemoed en gedrag.
Haar opmerkelijke vertaling van perspectief, de doorwerkte gelaagdheid van kleuren in onderschilderingen en schuurtechniek alsook haar zorgvuldige aandacht aan details maken haar werk ongewoon.
Haar maatschappelijk engagement en empathie zijn in haar werk veelal vertegenwoordigd als een tijdbom: in een eerste indruk oogt het werk eenvoudig, overzichtelijk, rustig en soms zelfs geestig, maar langer kijken onthult stelselmatig de conclusies van complexe beschouwingen, ontroering en scherpe observatie die in het beeld versleuteld zijn.
Haar werk is allesbehalve impulsief; we zien het werk van iemand die in constructies en abstracties denkt en bouwt, zonder iets over het hoofd te zien, zonder willekeur, zonder toeval en die met eindeloos geduld te werk gaat.
De kern van haar werk draait rond existentie, zelfbeeld, authenticiteit, beschadiging en autonomie.
Uit: ‘About Deborah’ London, Henry Richard Wallton ( vert. )
Werk van Deborah de Haas is vertegenwoordigd in musea, particuliere- en bedrijfscollecties. Zij werkt ook in opdracht.